همه مادران در طول بارداری و طبق برنامه ریزی و توصیه پزشک باید سونوگرافی هایی را انجام دهند. بعضی از سونوگرافی ها مثل سونوگرافی شکمی و سونوگرافی واژینال بسیار معمول هستند و برای هر بارداری طبیعی در طول نه ماه و یا حتی از قبل از بارداری برای بررسی شرایط مادر استفاده می شوند. اما برخی از سونوها نیز تخصصی تر هستند و در طول بارداری در صورت وجود علائم و شرایط خاص، پزشک برای بررسی دقیق تر آن را تجویز می کند. یکی از این ها سونوگرافی NT می باشد که سندرم داون را بررسی می کند.
سونوگرافی NT چیست؟
همان طور که اشاره کردیم سونوگرافی NT برای بررسی سندرم داون استفاده می شود. این عکس برداری با استفاده از جمع آوری مایع پشت گردن جنین انجام می شود. این سونوگرافی معمولا در زمان های زیر توصیه می شود:
هفته یازدهم تا سیزدهم بارداری
هنگامی که طول جنین ( crl ) بین ۴۵ تا ۸۴ میلی متر است.
نکته مهم:
تمام نوزادان پشت گردنشان مایع دارند اما در جنینی که سندرم داون دارد این مایع بیشتر است.
چرا سونوگرافی NT انجام می شود؟
سونوگرافی ان تی برای تمام خانم های باردار توصیه می شود تا سندرم داون در جنین بررسی شود. البته این سونوگرافی فقط میزان احتمال سندرم داون را تخمین می زند و به طور صد در صد بیماری را مشخص نمی کند. اما در صورت بالا بودن احتمال سندرم داون آزمایشات بعدی مثل آزمایشات نمونه برداری از پرزهای جفتی و آمنیوسنتز به طور قطعی سندرم داون را مشخص می کند.
متاسفانه این آزمایشات، احتمال سقط جنین را افزایش می دهد. سونوگرافی NT یا به تنهایی انجام می شود یا همراه با آزمایش خون باید انجام شود. توجه داشته باشید هرچه فرد انجام دهنده آزمایش با تجربه تر باشد خطرات و عوارض آزمایش ها نیز کمتر می شود.
آمادگی قبل از سونوگرافی nt
– سونوگرافی NT در زمانی مشخص یعنی بین هفته یازده و سیزدهم یا هنگامی که طول جنین بین ۴۵ تا ۸۴ میلیمتر می باشد، انجام می شود. انجام سونوگرافی NT زودتر از این موقع دشوار است زیرا جنین بسیار کوچک می باشد. همچنین بعد از هفته چهاردم بارداری، مایع اضافی پشت گردن جنین توسط سیستم لنفاوی جذب می شود بنابراین نتایج سونوگرافی NT دقیق نمی باشد.
– اسکن NT از طریق شکم با استفاده از تجهیزات سونوگرافی معمولی انجام می شود. سونوگرافیست ژلی بر روی شکم قرار می دهد و با استفاده از دستگاه بر روی پوست شکم اسکن را انجام می دهد. این کار درد ندارد. اما اگر سونوگرافیست برای نمایش بهتر، دستگاه را فشار دهد احساس درد می کنید.
– گاهی اوقات سونوگرافی از طریق شکم سخت می باشد به همین دلیل از سونوگرافی واژینال استفاده می شود. این حالت زمانی پیش می آید که رحم به پشت چسبیده باشد یا مادر اضافه وزن دارد. سونوگرافی واژینال برای مادر و جنین دقیق تر است و مشکلی ایجاد نمی کند.
– برای تعیین زمان دقیق بارداری، سونوگرافیست اندازه جنین را از طریق اندازه گیری آن از بالای سر تا پایین ستون فقرات انجام می دهد. سپس عرض مایع پشت گردن جنین اندازه گیری می شود. پوست جنین به صورت خط سفیدی می باشد و مایع پشت گردن به رنگ سیاه است.
– سر، ستون فقرات، اندام، دست و پای جنین بر روی صفحه نمایش دیده می شود. اختلالاتی مانند مشکلات دیواره شکم و جمجمه نیز بر روی صفحه نمایش دیده خواهد شد. اما جزئیات بیشتر پس از هفته هجدهم تا بیستم قابل مشاهده است.